Sosiale medier sin rolle i angrepet på den Amerikanske kongressen

Vi mennesker er opptatt av fellesskap og tilhørighet av natur. Vi vil alltid søke mot en gruppe vi føler oss tilfreds med. Dette kan være idretten vi starter med i ung alder, hvem vi omgås med på videregående skole og det kan også være hvilket politisk parti vi støtter når vi blir litt eldre. Forskjellen i nåtid kontra for 20 år siden er at man har mulighet til å nå ut til så mange fler via sosiale medier, og om du er en kjent person som Donald Trump, når man ut til enda fler. Jeg skal i dette blogginnlegget gå inn på hvilken rolle sosiale medier hadde under stormingen av den Amerikanske kongressen.

Av Joseph ChanUnsplash

Opptøyene i USA

Tidligere president Donald Trump var ikke spesielt fornøyd etter å ha tapt valget, og etter det mange mener oppfordret han til demonstrasjon mot da han la ut en melding til sine 88 millioner følger på Twitter hvor han skrev blant annet «JANUARY SIXTH, SEE YOU IN DC!». Oppmøtet ble fremprovosert flere ganger, da Trump brukte twitter til å minne følgerne på at de skulle komme og demonstrere 6. januar. Like før opptøyene ble en realitet sto Trump utenfor Det Hvite hus og holdt tale, her nevnte han ikke direkte at kongressen burde stormes, men indirekte stikk resulterte i at opptøyene startet – og noen av tilhengerne til Trump har i ettertid sagt at det var han som tente på ilden blant demonstrantene

Skjermdump nrk

Som jeg nevnte publiserte Trump flere meldinger i forkant av stormingen 6. januar. Disse meldingene oppfordret ikke til vold, men hensikten var å demonstrere mot valget i USA, da han og hans følgere mente at stemmene var tuklet med.

Joe Biden blir erklært ny president i USA, og demonstrantene stormer kongressen. En kongress som hadde et vakthold på ca. 1400 politibetjenter. 1400 politibetjenter mot ca. 8000 demonstranter sier seg selv ikke vil resultere i noe bra. Det var heller ikke mulig å sperre deler av kongressen og demonstrantene presset seg gjennom politibetjentene og vinduer for å komme seg inn i kongressen. Opptøyene gikk over styr, det ble brukt forskjellige slagvåpen fra demonstrantene sin side, og volden resulterte i at fire mennesker mistet livet og 50 mennesker skadet i tillegg til at det ble funnet to rørbomber i bygget i ettertid. (Kolberg, Andersen. 2021)

Sosiale medier – ekstremt mye makt

Sosiale medier har for oss mennesker blitt en av de viktigste kildene til siste nytt. For de aller fleste av oss blitt en del av hverdagen vår. Apper og tjenester blir sjekket flere ganger daglig for at vi skal føle at vi er oppdatert på hva som skjer i vennekretsen gjennom Facebook og Instragram og ellers rundt i verden gjennom forskjellige nyhets-apper. Vi kan si at sosiale mediene har blitt er verktøy i det daglige som hjelper samfunnet med å dele viktig informasjon, kobler mennesker sammen, noe som er positivt. Det negative er ofte knyttet til politikk og ved å dele informasjon om ulike politiske meninger, vil det skape debatter og uro.

Det er ikke tvil om at Trump misbrukte den store makten han har ved hjelp av Twitter. Omtrent alle meldinger han har postet på plattformen har mer eller mindre skapt debatt, og under selve valget var ikke aktiviteter hans noe mindre. Han delte sine meninger om valget og at stemmene ble tuklet med gjennom hele valget, og følgerskaren hans økte hver dag.

Av John CameronUnsplash

Når man er president i USA er det naturlig at meningene dine får mye oppmerksomhet, og når man har så ærlige meninger og så mange følgere tar det enda kortere tid før de politiske utsagnene blir delt rundt på nettet. Etter mange upopulære poster gjennom valget endte det med at Twitter så seg nødt til å permanent suspendere Trump, noe som i praksis vil si at han ikke får delt meningene sine via den plattformen lenger.

Konklusjon

For den vanlige mannen i gata, er det mest positivitet rundt sosiale medier. Vi kan følge med på hva familie og venner gjør, sjekke nyheter og ellers hva som skjer i samfunnet. Dessverre vil det negative alltid være til stede, politiske meninger som skaper debatt i sosiale medier er noe vi får se hver dag, men som oftest resulterer det i debatt uten å eskalere seg til det verre, hvertfall i landet vårt. Heldigvis har de forskjellige plattformene retningslinjer for hva man kan dele, noen strengere enn andre, men det hjelper nok i stor grad og folk tenker seg kanskje om to ganger før de legger ut tankene sine.

Det er vanskelig å være bedreviter og etterpåklok, men mange tenker nok at hele stormingen av kongressen kunne vært unngått eller hvertfall minimert hvis twitter-meldingene til Trump hadde blitt stoppet før han fikk publisert de, men dette er nok vanskeligere å styre enn vi tror. Med den følgerbasen han har, ville det nok vært lett å nå ut til tilhengerne hans og det er kanskje det som er det største problemet med sosiale medier.

Kilder:

Kolberg, Marit, og Cicilie Sigrid Andersen. 2021. NRK, 08. januar. «Se meldingene Trump sendte til tilhengerne: Vi ses i DC».

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *