Kunstig intelligens

I den andre forelesningen, var digitalisering og digital transformasjon hovedtemaet. Arne Krokan forklarte blant annet om kunstig intelligens og roboter, noe jeg fant veldig interessant. I dette blogginnlegget skal jeg se nærmere på noen av de temaene jeg synes var mest interessante fra forelesningen.

Photo by Possessed Photography on Unsplash

Roboter

Det var spennende å høre om hvordan roboteknologien faktisk funker. Jeg har vel de siste årene fått øynene mer og mer opp for dette, men med det første har ikke tankene rundt teknologien gått noe lenger enn til hvordan roboter kan brukes på fabrikker eller lager rundt om i verden. Etter forelesningen satt jeg igjen med så mange flere tanker rundt hvordan robotteknologien faktisk kan være bra for oss og ikke bare ta fra oss jobbene. Selv om roboten mest sannsynlig vil ta noen av arbeidsoppgavene våre, trenger ikke dette å være negativt, da får de som tidligere utførte disse, mulighet og tid til å gjøre andre jobber og den mest positive konsekvensen i mitt hode, er at man får mer tid til kundene.

Selv om det kan være skremmende å tenke på hvordan robotteknologien kan ta fra oss jobbene, er det også veldig spennende å se hvordan det kan gjøres. Arne viste oss flere eksempler på hvordan robotene kunne se ut og hvilke oppgaver de kunne utføre. Her kom eksempler som roboter på fabrikk, som jeg har vært inne på, og robot som en kokk. Til sistnevnte viste Arne en film der vi fikk se en robot som var programmert til å både lage og servere mat til gjestene. Dette er faktisk en teknologi som allerede er i bruk, men svært få steder da kostnaden foreløpig er veldig stor.

Photo by Clay Banks on Unsplash

Det jeg synes er mest spennende med kunstig intelligens og roboter, må være hvordan Amazon jobber med dette. De bruker i dag en teknologi på sine lager som går ut på at det er roboter som kjører rundt på lageret og plukker varene som blir bestilt av kunden. Til min begeistring, viste Arne en film der Amazon tester levering ved hjelp av droner, og han forklarte at dette er på god vei med testresultater som virkelig er positive.

Kunstig intelligens

For å forklare hva kunstig intelligens var, begynte Arne med hva det motsatte var, naturlig dumhet. Før han fortalte om Alan Turning, han var en av de første som beskrev kunstig intelligens først. Turning forklarer det som «Det vi ønsker er en maskin som kan lære av hva den gjør». Det Alan Turning kanskje er mest kjent for er turning test. Den går ut på at en person skal chatte med en person og en datamaskin, og om personen da ikke skulle klare å finne ut hvem som er datamaskin og hvem som er menneske, er testen bestått.

Illustrasjon av Gstudio Group/ Adobe Stock

For å forklare bruk av kunstig intelligens brukte Arne eksempelet chatbots. Chatbots er noe de aller fleste av oss har sett eller brukt før på forskjellige nettsider og plattformer rundt på internett. Målet med disse er at brukeren raskt skal få svar på spørsmålene de sitter med. Dette er mer effektivt for brukeren, da de slipper å ringe inn til kundeservice, eller kontakte firmaet på mail. I tillegg trenger man ikke vente på at den personen du snakker med eventuelt må lete frem et svar hvis de skulle være usikre. Chatbots er trent opp til å gi raske svar, og mange trenes konstant opp til å bli bedre. Hvis vi ser på turning test som jeg nevnte ovenfor, vil nok mange si at man kan merke forskjell på om man snakker med et menneske eller en chatbot, men de fleste vil fortsatt være fornøyd, da spørsmålet de har blir besvart på utrolig kort tid. her

Photo by Possessed Photography on Unsplash

Vil kunstig intelligens ta jobbene våre?

Dette er noe av det første som dukker opp i mitt hode når jeg hører om kunstig intelligens og roboter. Usikkerheten rundt at maskiner skal kunne utføre arbeidsoppgavene våre, har vært et tema i flere år og like mange som er positive til kunstig intelligens, finnes det mennesker med negative tanker rundt dette. Jeg har lest en artikkel som omhandler frykten for hva som kan skje med arbeidsplassene i fremtiden. I artikkelen fra 2017 som du kan lese her kan vi lese om hvordan forskere mener kunstig intelligens vil skape 2,3 millioner jobber verden over, mot at vi mister 1,8 millioner jobber. Det vil si at den kunstige intelligensen vil skape flere jobber enn hva den stjeler. Videre forklarer de at det er produksjonssektoren som vil bli rammet hardes av teknologien, mens for eksempel helsesektoren og utdanningssektoren vil oppleve at etterspørselen etter ansatte vil øke.  

I artikkelen kan man også lese om hvordan Svetlana Sicular mener at man ikke må blande kunstig intelligens med automatisering, og legger vekt på at den største fordelen er at kunstig intelligens og menneskelig intelligens kan kombineres og komplementere hverandre.

Så svaret på om kunstig intelligens vil ta jobbene våre er; Ja, mest sannsynlig, men det vil bli skapt nye jobber på veien dit, og det mest spennende – det er mange jobber vi ikke vet at vi trenger, enda!

– Mads

3 kommentarer til «Kunstig intelligens»

  1. Veldig fint innlegg, Mads! Du skriver generelt gode innlegg, og det er gøy å se 🙂

    Gå gjerne gjennom teksten din og se på tilbakemeldingene mine fra ditt andre innlegg om AI, med tanke på bildekilder, generelt bildebruk og opphavsrett, samt referanser i løpende tekst.

    Ellers veldig bra jobba!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *