Viktigheten ved å velge riktig studieteknikk

Vi er godt i gang med semesteret og i dette blogginnlegget vil jeg komme med mine erfaringer fra den første forelesningen. Valgfaget digital markedsføring er delt inn i fire forskjellige bolker, der digital økonomi og forretningsmodeller med Arne Krokan er første bolk.

Marianne Hagelia er gjesteforeleser under denne bolken og i første forelesningen gikk hun grundig gjennom studieteknikk og hvordan man kan studere bedre.

Det var veldig interessant å høre Marianne Hageli, som er gjesteforeleser i denne bolken fortelle om studieteknikk. Hun snakket om forskjellige teknikker man kan bruke til å studere og viktigheten med å finne en teknikk som gjør at du kan studere på best mulig måte.

For meg har ikke studieteknikk vært noe jeg har brukt veldig mye tid til å tenke på før jeg begynte på bacheloren min, selv om jeg ubevist har brukt forskjellige teknikker opp gjennom årene. Foreleserne våre har siden første semester vært flinke til å legge ut presentasjonen dagen før forelesningen, så en teknikk jeg brukte var å skrive denne inn i one note, for så å notere inn tilleggsinformasjonen når foreleseren gikk gjennom den. Sammen med noen av mine studievenner har vi hele tiden vært flinke til å lære hverandre og bruke flashcards som en type quiz til læring, dette er en av noen av teknikkene Marianne snakker om og som jeg virkelig kan anbefales til andre studenter.  

En annen teknikk som jeg syntes var interessant, var samskriving og her ble Google docs trukket frem som en av flere plattformer man kan benytte seg av. Samskriving går ut på at man har et fellesdokument man kan gå inn på fra hver sin enhet og notere på. Det er flere positive faktorer rundt samskriving, men det at man ikke må notere alt alene er noe jeg tror hadde funket bra for min del. Det er vanskelig å få med seg alt som blir sagt i en forelesning og da kan det være fint å sitte fler i samme dokument og på denne måten få bygget opp et bedre og mer fullstendig notat enn hva du kanskje hadde fått til på egenhånd.Jeg tror ganske sikkert samskriving vil hjelpe på motivasjonen og på sikt vil det gjøre deg mer bevist på hva som er viktig å notere ned. Forskjellige mennesker betyr forskjellige oppfatninger, så med et felles dokument vil en person få med seg noe den andre ikke for med seg, og det å se hva andre ville hatt med som du kanskje ikke tenkte var så viktig vil gjøre deg mer bevist på hvordan du kan notere i fremtiden. På denne måten kan man lære hverandre hva som er viktig å ha med i notatet samtidig som også skriveteknikken vil forbedres.

Den mest brukte teknikken er det å lytte, dette har jeg ofte gjort tidligere, men hvor lurt er det egentlig? Marianne viste til en forskning som sjokkerte meg litt, den gikk ut på at man kun får med seg 10% av forelesningen der det blir brukt klassisk monolog, selv bare 15 minutter etter forelesningen. Denne forskningen kan du lese mer om her.

Basert på den forskningen ble det ikke noe bedre når Marianne forklarte oss om The forgetting curve.  Den går ut på at man ca. 20 minutter etter endt forelesning har glemt 50% av det du faktisk fikk med deg, og bare etter to dager vil 80% av dette være glemt. Hvis man da kun har lyttet til forelesningen uten å notere ned noe mer og vi ser på forskningen der man ser at man får med seg 10% av forelesningen, er resultatet at du sitter igjen uten noe som helst kunnskap om temaet som ble gjennomgått etter kun to dager. Var det egentlig noe vits å møte opp da?

For at en student skal lykkes på studiet er motivasjonen avgjørende, og for meg er det å se at jeg lykkes med fagene en ekstrem motivasjon til å fortsette å jobbe hardt for å oppnå de målene jeg har satt meg for dette studiet. Alt i alt handler det om å finne den teknikken som funker best for deg, og for en som ikke alltid har gjort det best på skolen, er det både interessant og motiverende å se at noen teknikker faktisk fungerer samtidig som jeg nå får øynene opp for nye metoder som jeg tror også ville vært bra for meg.

Mads

Én kommentar til “Viktigheten ved å velge riktig studieteknikk”

 1. For et fint og reflekterende innlegg du har skrevet, Mads! Du trekker frem mye bra, som er veldig interessant for meg som leser 🙂 I tillegg flyter teksten godt, som er med på å gi en god leseropplevelse. Dette skal du bare fortsette med!

  Som forrige innlegg ønsker jeg å gi deg noen tips for veien videre, og jeg håper du tar utfordringen!

  1. Det er veldig fint at du har inkludert bilder innlegget ditt, husk bare å vise til kilder under bildet, gjerne med en beskrivelse dersom det er relevant.
  2. Underoverskrifter vil gi bedre struktur, det gir leseren et overblikk hva innlegget faktisk handler om. Her kunne du eksempelvis strukturert innlegget med å bruke underoverskrifter for de ulike teknikkene, og eventuelt et med det viktigste tipset å ta med seg videre. Med tanke på at du har en spennende tittel, samt en god innledning, kan det være lurt med noen godbiter underveis for at leseren skal lese alt du har å by på.
  3. Kilder er også veldig viktig, og er viktig at man alltid viser til når man kommer med en påstand som ikke er ens egen. Jeg ser at du har brukt flere i løpende tekst, og det er veldig fint. Husk bare å ha en samlet kildeliste i slutten av innlegget! Når du bruker kilder vil du også understreke at det du sier faktisk er sant, som vil kunne øke din troverdighet.

  Bra jobba! Gleder meg til å følge bloggen din videre 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *